Top Menu

Metallslottet – unik tempelbyggnad i Bangkok

I distriktet Phra Nakhon i Bangkok ligger templet Wat Ratchanadda, som i sin tur huserar en av de mest unika tempelbyggnaderna i Bangkok: Loha Prasat, “Metallslottet”.

Metallslottet

Metallslottet – unik tempelbyggnad i Bangkok

Byggnaden ser ut att ha stora burmesiska influenser, fast det är egentligen en kopia av en gammal buddhistisk stil från Sri Lanka. Byggnationen påbörjades under tidigt 1800-tal av Kung Rama III, men färdigställdes inte fören nyligen.

Byggnaden består i princip av fem koncentriska torn, det ena högre än det andra. Det yttre, mellersta och centrala tornet toppas av spiror i gjutjärn, vilket har gett byggnaden sitt namn.

Besökare i templet ombeds skänka 20 baht vid byggnadens ingång. Väl inne så formar stödkolumner en labyrintliknande miljö, och det kan vara värt att “tappa bort sig” bland dem en stund när du är på väg till den stora spiraltrappa som leder upp i det centrala tornet. På väg upp kan man stanna på olika nivåer för att utforska tornet, och högst upp får man en fin utsikt över området.

Utöver Metallslottet så finns det ännu en sevärdhet vid templet. Denna tar formen av en mycket populär amulettmarknad som breder ut sig bakom templet. Marknaden är häftig att uppleva men relativt dyr, så planerar du att köpa amuletter så kan det vara värt att göra det någon annanstans.

Att ta sig hit kan vara lite bökigt om man är van att åka kollektivt, till exempel med Skytrain eller kanalbåtarna. Det bästa alternativet är troligen att helt enkelt ta en taxi.

Inga kommentarer än.

Kommentera